Som borger bliver man i forskellige sammenhænge bedt om at give samtykke til en myndighed, fx ved behandling af en sag eller ydelse af en service. Det kan imidlertid være svært at gennemskue, hvorfor man skal afgive samtykke, og danne sig et overblik over, hvad man har givet samtykke til tidligere. Samtidigt kan det være vanskeligt at tilbagekalde et samtykke.
For medarbejdere i offentlige myndigheder er det typisk tidskrævende og besværligt at indhente og håndtere samtykker, fordi det foregår på papir eller mundtligt, eller i flere forskellige digitale systemer.
Med Digitalt Samtykke får borgerne adgang til et overblik over deres samtykker, så borgerne er både informerede, inkluderede og i bedre kontrol med deres data, ligesom medarbejdere i offentlige myndigheder får et centralt og effektivt redskab til at håndtere samtykker.
En fællesoffentlig komponent med mange brugere
Projektet udspringer af initiativet Let og tryg brug af samtykke i Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2022-2025. Det er ambitionen, at Digitalt Samtykke skal være en fællesoffentlig løsning på tværs af både kommuner, regioner og stat.
Af samme årsag har flere af de kommende brugere været med til at definere og udvikle løsningen sammen med Digitaliseringsstyrelsen. Det gælder Udviklings- og forenklingsstyrelsen samt Odense og Københavns Kommune. De bliver samtidig de første anvendere af Digitalt Samtykke, inden løsningen på sigt rulles ud til øvrige myndigheder.
To brugergrænseflader
Digitalt Samtykke har to brugergrænseflader: Én målrettet borgeren og én målrettet myndighederne.
På den borgerrettede brugergrænseflade kan borgeren få overblik over og tage stilling til sine samtykker. Borgeren kan nemt se og tilbagekalde eksisterende samtykker, godkende og afvise ventende samtykkeanmodninger samt se tidligere afgivne samtykker. Borgeren vil typisk tilgå Digitalt Samtykke via borger.dk eller link fra e-Boks.
På den myndighedsrettede brugergrænseflade kan sagsbehandleren nemt administrere samtykker. Sagsbehandleren vælger fx den relevante samtykkeerklæring ved at sætte flueben ved den aktuelle erklæring, som herefter sendes til borgeren via e-Boks. Samtidig kan myndigheden selv definere, hvilken type indhold som er relevant i den givne situation.
Da Digitalt Samtykke netop er en komponent i den fællesoffentlige infrastruktur, var det samtidig afgørende med gnidningsfri integration til øvrige IT-løsninger. I Københavns Kommune var det fx afgørende med integration til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens fagsystem, så det er nemt at hoppe fra den ene løsning til den anden og samtidig sikre, at relevant information fra fagsystemet automatisk overføres til Digitalt Samtykke, fx borgers CPR-nummer.
Teknologisk framework
Digitalt samtykke er udviklet med udgangspunkt i .NET og Kubernetes og skal driftes i GovCloud via Statens IT.

Vi udvikler IT-løsninger målrettet jeres forretning
I Schultz sætter vi en ære i at bidrage til en bedre digital understøttelse af den offentlige sektor og klog brug af offentlige midler. Vi har en dyb indsigt i komplekse domæner, som sætter os i stand til at tilbyde stærk faglig rådgivning, når vi udvikler skræddersyede IT-løsninger målrettet jeres forretning.

Kontakt os
Kasper Vestergaard Møller
IT-udviklingschef
+45 41 95 47 73
kvm@schultz.dk