I Schultz har vi udviklet Naturskadebasen for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Løsningen bruges til at behandle sager om skader efter bl.a. stormflod, tørke og oversvømmelser - fra skaden anmeldes, til erstatningen udbetales. 

Når et område af landet bliver ramt af naturskader, dækker den almindelige hus- og ejendomsforsikring ikke. Det er forsikringsselskaberne, der håndterer sagsbehandlingen, men erstatningen kommer i stedet fra naturskadeordningerne. Det betyder også, at sagsbehandlingen typisk er mere kompleks end ved andre typer erstatningssager.

Tidligere har Stormbasen understøttet sagsbehandlingen, men nu er det gamle IT-system erstattet af Naturskadebasen, som skal sikre en mere enkel og effektiv sagsbehandling.

Naturskadebasen understøtter alle led i sagsbehandlingen fra anmeldelse af skader til udbetaling af erstatning. Den anvendes også til forsikringsselskabernes kommunikation med skadelidte, taksatorers skadesopgørelser og forsikringsselskabers anmodninger om udbetaling af erstatning til skadelidte. Samtidig vil Naturskadebasen blive benyttet, hvis en terrorhandling med nukleare, biologiske, kemiske eller radioaktive våben skulle ramme Danmark.

En simpel løsning på et kompliceret sagsforløb

Netop fordi Naturskadebasen dækker mange facetter af sagsbehandlingen ved naturskader, har løsningen mange brugere.

Når skadelidte opretter en sag, overgår sagsbehandlingen til forsikringsselskabet. Nogle gange skal sagen forbi flere forskellige taksatorer afhængig af skadens karakter, og i visse tilfælde skal Naturskaderådets sekretariat godkende sagen. Ved sagens afslutning skal sagen endeligt godkendes af forsikringsselskabet, og erstatningssummen udbetales til skadelidte.

Inden en sag afsluttes, har den altså typisk været vidt omkring, uden at sagens forløb på forhånd kan sættes på formel.

For at imødekomme denne kompleksitet blev konceptet "udeståender" udviklet. Et udestående kan fx være en aftale om et besigtigelsestidspunkt, som udstyres med en aktør og evt. en frist.

De forskellige udestående giver et nemt overblik over sagens forløb, så det er tydeligt, hvilke aktiviteter og frister der er knyttet til sagen, og hvilke aktører der har et udestående.

Naturskadebasen indeholder samtidig et intuitivt søgeunivers, så det er nemt at udsøge sager med specifikke udeståender. 

Inklusion var afgørende

Ud over at flere forretningslogikker er blevet gentænkt i Naturskadebasen, er det en afgørende forskel, at den nye løsning også er målrettet borgere og virksomheder.

Borgere og virksomheder kan nu selv logge ind og anmelde deres sag, ligesom de løbende kan følge deres sag og få udbetalt en eventuel erstatning til deres Nemkonto. Inklusion var derfor et vigtigt krav til løsningen.

I Naturskadebasen er der blevet skabt en intuitiv brugergrænseflade, samtidig med at det er muligt for en partsrepræsentant at håndtere sager. Det kan være aktuelt, hvis en borger ikke selv er i stand til det eller ønsker, at en advokat håndterer sagen. Det kan også være relevant for virksomheder, hvor en medarbejder typisk behandler sagen på vegne af virksomheden. 

Tæt samarbejde fra udvikling til drift

Et tæt samarbejde har været udgangspunktet for udviklingen af Naturskadebasen, hvor mange interessenter har været involveret. Det gælder naturligvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der er sekretariat for Naturskaderådet, samt Finanstilsynet, der er sekretariat for Terrorforsikringsrådet.

Mens Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har stillet med en projektleder og adgang til faglig viden, har vi i Schultz stået for at gentænke og udvikle løsningen. Samtidig har vi stillet med en såkaldt assisterende product owner, som har ageret teknisk repræsentant for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ved at oversætte deres faglige behov til tekniske specifikationer. Dette har minimeret de ressourcer, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har skullet stille til rådighed projektet, og ikke mindst sikret, at de identificerede behov er blevet indfriet i løsningen.

Også den daglige drift af naturskadebasen er centreret om samarbejde. Det er nemlig Statens IT, der leverer infrastrukturmiljøet, mens vi i Schultz har ansvar for at sikre applikationens drift.

Endelig har mere end 20 forsikringsselskaber været inddraget i både udvikling og test af Naturskadebasen via workshops. Dette har sikret, at Naturskadebasen er tilpasset brugernes arbejdsgange og behov og er et effektivt redskab, når Danmark rammes af stormflod, oversvømmelse eller tørke i fremtiden. 

Oversvoemmelse Paa Trappe Med Gelaender

Om Naturskadebasen

Hvis borgere eller virksomheder skal have udbetalt erstatning fra naturskadeordningerne eller terrorforsikringsordningen, så skal skaden være anmeldt i Naturskadebasen.

Bag Naturskadebasen står Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Finanstilsynet, som er sekretariater for hhv. Naturskaderådet og Terrorforsikringsrådet. Det er forsikringsselskaberne, der behandler sagerne, mens Naturskaderådet og Terrorforsikringsrådet behandler klager og fører tilsyn med sagsbehandlingen på deres respektive områder.

Naturskadebasen understøtter alle led i sagsbehandlingen fra anmeldelse af skader til udbetaling af erstatning. Den anvendes også til forsikringsselskabernes kommunikation med skadelidte, taksatorers skadesopgørelser og forsikringsselskabers anmodninger om udbetaling af erstatning til skadelidte. 

Se flere kundecases

Se alle kundecases
Civilstyrelsen

Udvikling | Drift | Vedligehold

Civilstyrelsen

Samfundskritiske IT-løsninger til produktion og offentliggørelse af lovgivning

Digitaliseringsstyrelsen

Udvikling

Digitaliseringsstyrelsen

Platform til håndtering af digitalt samtykke

Scummaster-til-standup

Vi udvikler IT-løsninger målrettet jeres forretning

I Schultz sætter vi en ære i at bidrage til en bedre digital understøttelse af den offentlige sektor og klog brug af offentlige midler. Vi har en dyb indsigt i komplekse domæner, som sætter os i stand til at tilbyde stærk faglig rådgivning, når vi udvikler skræddersyede IT-løsninger målrettet jeres forretning.

Haender Paa Telefon Foran Pc

Kontakt os

Kasper Vestergaard Møller
IT-udviklingschef

+45 41 95 47 73
kvm@schultz.dk

Bliv kontaktet